onsdag 23 maj 2012

Besök av Landsbygdsdepartementet och länsstyrelsen i Nattavaara

Under gårdagen hittades 5 kalvar dräpta av Tjirsa och 3 kalvar dödade av Natta. Vi kan också konstatera att de senaste dagarnas regn och värme har tagit på snön och att fler sändarbjörnar nu tycks vara på väg mot kalvningsområdet. I går hade vi också besök av Helena och Göran från Landsbygdsdepartementet samt Roland och Daniel från länsstyrelsen i Norrbotten. Alla fyra var med ut i skogen och hjälpte till med att genomsöka kluster efter eventuella bytesrester. Vi forskare och renskötare i projektet kunde på dagens morgonmöte i byastugan konstatera att vi haft besök av fyra mycket trevliga personer och att diskussionerna varit givande.

Dagens första renkalv efter Natta, inte mycket återstod.
På ett av klustren hade Natta rivit ned ett litet fågelbo.

Lars-Thomas dokumenterar den tredje kalven för dagen efter Natta. På de kvarvarande delarna av skinnet kunde vi se blödningar efter björnens bett ganska långt bak på kalvens rygg.


Natta fortsätter att avverka för Sveaskog.

Lars-Thomas från Gällivare skogs och Göran Ternbo från Landsbygdsdepartementet spekulerar kring varför björnen Natta  grävt en grop i sanden.  

Helena Busk från Landsbygdsdepartementet valde att åka med Stig. I bakgrunden surar Roland Saitzkoff från Länsstyrelsen i Norrbotten och Peter Segerström.  



Göran och Helenas besök var uppskattat av oss som jobbar i projektet, även om vi blev lite oroliga när Göran redan till lunch hade satt av en stövel i myren.

En av länsstyrelsens skotrar fastnade något i myren. 
Föraren (som vill vara anonym) hade dock en helt osannolik tur. Mindre en 5 minuter efter djupdykningen flög Fiskflyg förbi, på jobb åt SCA. Peter råkade ha sin radio i jackan och frågade piloten om de kunde göra en insats med vinschen. Det kunde de och efter ytterligare 5 minuter var skoten bärgad. Ett utmärkt exempel på att det gamla ordstävet "Den som har tur, behöver inget förstånd" fortfarande är giltigt. 

6 kommentarer:

  1. Läs terängkörnings lagen!

    SvaraRadera
  2. Det heter terrängkörningslagen.
    Särskrivning du vet.
    Inte det starka ämnet kanske..ok.
    Nåja..troligen är du ingen som bor i Lappland, inte renskötare eller bor i eller har annan anknytning till den svenska ”urbana”vildmarken”.
    Utan en som hellre ser till att Sveriges rikes lag följes oavsett varken djuren vill eller humanitet gentemot alla som bor i skogen råder.

    Får man gissa……om jag gissar att forskningsprojektet har legitimt i att det finns ett undantag. Tror du att det kan finnas en poäng där.
    Jag ser även en poäng där även om legitimitet inte finns då forskningen är i en liten skala men hjälper i ett större perspektiv och i ett längre seende.
    Det borde också hjälpas dig, svenska lagens riddare, att komma ut ur bubblan hoppas vi.

    En fråga om ni vet?
    ..ja frågan är inte ställd än utan kommer nu.

    Jag matar rävar. Inte i ordet åtel men en matplats.
    Det är tillåtet t o m enligt Svea.
    Eftersom vi är ”sista boende” mot en stor vildare mark så kommer diverse djur och vill ha mat. (mot en stor vildmark, särskrivningen tar till orda, men kan också skrivas vild mark, i vissa fall, men i Sverige finns ingen vild mark,,,tyvärr.)
    Dom blir tama dom rackarna och sitter snart i farstun hela vintern.
    Tyvärr finns skabb så det gör att jag genom ca ett hekto bly/per år decimerar stammen en del.
    Blev ca 60 gram i vinter som var. Eller dryga 10 rävar om utsagan tillåtes med förlov sagt.

    Hade en liten björn strax utanför farstun på våren som såg bedrövlig ut.
    Går skabben på björn?
    Finns andra sjukdommar med håravfall? Eller kanske det är normatl?
    Och i så fall..hur långt sträcker sig skabben i björnfall..jag menar, dödsfall eller bara svårigheter vid särskrivning.
    Skulle jag ha skjutit den….om den inte kunde med särskrivningens många regler t ex.
    Sa han (han som sköt Sören)

    SvaraRadera
  3. Kanske jag borde ge ett mer siktande utlåtande om håravfall.
    Vi bortser då från mitt eget som i och för sig inte är av ringa betydelse och inte heller av ringa mått. Men björnen måste ha varit ung. Jag har tyvärr allt för många hår på nacken…….hm……..

    Fläckar av bakkroppens båda sidor var..tror jag..helt hårlösa.
    Rygg, stekar, vad jag kommer ihåg.
    Men som sagt. Jag kommer mest ihåg hela björnens utstrålning.
    ’Bedrövlig. Och det kan ju innebära att även delar av framändan var hårlös, eller åtminstone mindre bemedlat med hår.

    Sett i en kort stund, i ett möte just uppstigen ur sängen, där en av oss på morgonen var ute på pinkäventyr i en mycket lätt definierad klädsel….kortkallingar.
    Sa han fortsatt (han som sköt Sören)

    SvaraRadera
  4. Lätt definierad skrivs isär för att påvisa i mer starkt ordalag.
    Men det går även skrivas lättdefinierad...men blir då mindre påvisande i en historia som ska både innehålla fakta men även visa på en viss Lapplänsk humor:)
    -sa han( han som sköt Sören)

    SvaraRadera
  5. Dags att byta jobb! Där man har större inkomster och bättre ålder dom!!!! Och mycket lyckligare.!

    SvaraRadera
  6. Share on print Skriv ut
    More Sharing ServicesDela informationen
    Motortrafik i naturen
    Naturbild.

    Länsstyrelsen reglerar och följer upp barmarkskörning i terräng samt trafik med snöskoter eller vattenskoter. Avsikten är att motortrafiken inte ska störa eller skada marken, växtligheten, friluftslivet, djurlivet, renskötseln, jordbruket eller skogsbruket.
    Reglerna skyddar naturen

    Terrängkörning på barmark är förbjuden i hela Sverige, och snöskoter får bara köras på väl snötäckt mark där varken marken eller växtligheten skadas. Inom vissa områden, framför allt i fjällen, är skotertrafiken reglerad genom skoterförbud vid sidan av skoterlederna. Länsstyrelsen kan besluta om undantag från barmarksförbudet och snöskoterförbuden.

    Du får bara köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som har godkänts av Länsstyrelsen. Om du bryter mot bestämmelserna kan du dömas till böter.

    SvaraRadera