onsdag 20 april 2011

553 vajor märkta

Av de 553 vajorna var 94% dräktiga. En del dräktighetstestade vajor var dock mycket unga (under 2 år) och där ska andelen dräktiga vajor vara lägre. Längre fram i projektet kommer vi att korrigera dräktighetsprocenten mot vajornas vikter. Totalt har vi nu omkring 850 vajor försedda med sändare i Gällivare skogs. Samebyn kommer att göra en del eftersamlingar och då förse ännu fler med sändare. De sändare som vi inte får ut innan kalvningen kommer vi att få ut vid kalvmärkningen. Nu återstår bara att hitta några björnar att märka...

Innan vägning, dräktighetstest och märkning är det arbete med att dra de renar som inte ska ha sändare.Peter antecknar, Jens sover på stället och Krister är uttråkad.


Med tanke på hornen känns det tryggare att montera sändare om de som håller i renen är starka och har lite vikt att lägga bakom. I Pålkem fick vi nöja oss med Krister och Andreas. Om det var Håkans faktaspäckade föreläsningar eller deras nätthet som fick dem att orka hela dagarna utan avbytare får vi nog aldrig veta.

Anders och Mattia har full koll på renarna?


Byn har också en del GPS sändare på renarna. Här förser Stig en ren med en Telesporsändare.

1 kommentar:

  1. Kul att bloggen har kommit igång och att det går bra för er med märkningen av renarna.

    SvaraRadera