måndag 31 maj 2010

Björnarnas brunst tycks vara igång

Idag har vi inte haft några minutspårlöpor att gå. Brunsten tycks ha kommit igång, honan Tjirsa har rört sig söderut och korsat väg 45, Hålkåk har gått någon mil åt nordväst och även han kommit in i ett område utan kalvande vajor. Jouvva med sina årsungar är fortfarande i området kring idet och tycks inte ha några planer på att gå därifrån just nu.

Vi håller extra koll på björnarnas positioner nu för att göra brunstmärkningar. Om t ex Tjirsa stannar till på sin rundtur kan det betyda att hon har stött på en hane som vi då kan göra ett försök att märka. I de södra delarna av Udtjas marker, där hon nu befinner sig, hade vi tidigare i vår spår efter en riktigt stor björn (kallad XL) och vi hoppas hitta honom med hjälp av Tjirsa.

4 kommentarer:

 1. Vad spännande att kunna följa forskningen på det här sättet! mvh Anna

  SvaraRadera
 2. jo det kan man ju tycka...men det är renskötarnas renar som äts upp av statens björnar

  SvaraRadera
 3. Problemet är ju att det numera inte fins några vilda renar kvar för björnarna att äta. Vem utrotade vildrenen??? Inte var det björnarna inte...

  SvaraRadera
 4. Vem som utrotade vildrenen och vem som äger björnarna finns det säkert intresse av att diskutera i något annat forum. Här handlar det om att hitta en fungerande metod för att undersöka hur mycket ren som dödas av björn varje år. Om de siffror som kommer fram visar att det är för många renar, lagom många renar eller för få renar är helt och hållet en politisk fråga. Eftersom vi forskare och renskötare som genomför studien inte är folkvalda kommer vi inom ramen för projektet inte att ägna oss åt vad som är rätt eller fel utan hålla oss till att ta reda på vad som är sant eller falskt. Det räcker för att vi ska klia oss i huvudet både en och två gånger om dagen.

  SvaraRadera