lördag 26 maj 2012

De senaste dagarna

Här kommer en kort sammanfattning av de senaste dagarna. I torsdags hade vi besök av SVT:s Nordnytt, de var med och besökte 5 kluster efter Natta, på vilka vi hittade 2 dödade kalvar. I Udtja var Tjirsa fortfarande utanför studieområdet, men Lapma dödade 4 kalvar. I Fredags sövde vi honbjörnen Leipe i Udtja, hennes andningsfrekvens sjönk oroande mycket efter sövningen och hon fick omgående behandling och motgift. Trots detta fortsatte andningsfrekvensen att sjunka och björnen dog. Orsaken till detta vet vi inte ännu, sannolikt var hon försvagad av någon anledning och klarade inte av en sövning, detta sker i ungefär 0,8% av alla sövningar av björnar och är således en risk som vi kalkylerar med. Som brukligt då sådana olyckor sker så lämnar vi djuret till polisen som senare lämnar dem till Statens Veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Leipe hade två 1 åriga ungar som dock kommer att klara sig själva, i normalfallet lämnar ca 50% av ungarna sin mor då de är så gamla.

Under fredagen besöktes också kluster i både Udtja och Gällivare skogs. I Udtja hittades 1 kalv efter Lapma och 2 efter Såke. I Gällivare skogs hittades 3 kalvar efter Maisa, 1 vaja efter Natta, 2 kalvar efter Tolik och en kalv efter Steros.

En av Nattas kalvar vid ett spår av Natta.

Renkalv dödad av Maisa

Lars-Thomas blir intervjuad av Nordnytt vid en kalv dödad av Natta. 

Ole-Gunnar visar Nordnytt vilken typ av data vi får från björnsändarna och hur björnarna rör sig på kalvningslandet i Gällivare skogs. 

6 kommentarer:

 1. Trist,,,,,
  Hade ju varit intressant att följa den döda björnen i bilder med text även om den hamnar i Hm..svårt att formulera ordet men ni vet...Stockholm.
  ALLT måste visas..Förstår ni.
  NU har ni ju redan hemligthållit bilderna från själva utgången. Trist och inte trovärdigt. Lite som vi är vana vid..statligt undanhållande av sanningen i rovdjurssammanhang.
  Tror ni inte att staten klarar av att för en gång skull vara ärliga. Rädda för miljöorganisationer kanske. Sanningen är ändå där.
  Jag tror allt är viktigt för prodjektet. inte undanhålla något.
  Klart att björnar kan dö. Björnens död ska väl då ge något resultat i sig.
  Det är hur viktigt som helst.
  Undanhållande gör t ex att jag (dock inte så viktig kanske men ändå) skulle helt förkasta hela prodjektet som blaha blaha.
  I forskningen ska inte finnas dolda bilder.

  En kort sammanfattning..så typiskt av staten.
  Nu är ni på väg neråt.
  Möjligen skriver jag för fort..att man inte hunnit med bilder på den döda björnens väg
  Sa han (han som sköt Sören)

  SvaraRadera
 2. Men ni kan ju naturligtvis välja den vanligt statliga metoden.
  Tystnad.
  Det trista med den är att ingen går på den strategin längre. Bara löjligt.
  (Sören)

  SvaraRadera
 3. Jag måste bara kommentera föregående två kommentarer. Du har kanske inte tänkt på att det INTE var det viktigaste att dokumentera i bilder när björnen Leipe dog utan det viktigaste var att alla inblandade satte in alla resurser och åtgärder att försöka rädda björnen. Nu lyckades dessvärre inte behandlingen och åtgärderna och i dagsläget vet ingen anledningen till att hon dog. Projektet kunde ha valt att inte alls berätta om björnen som dog, MEN det finns inga dolda agendor eller mörkningar vare sig från forskarna eller samebyarna som är med i projektet. Mvh ElliKari medlem i Udtja sameby som ingår i projektet.

  SvaraRadera
 4. Hallå, du som sköt Sören. Jag tycker att du överreagerar en smula. Jag ska kolla med mina kollegor om det var någon som tog en bild av björnen. Ifall någon gjorde det kan vi absolut visa den på bloggen, men den kommer att se ut som alla andra bilder på sovande björnar som vi visat tidigare. Vi vill såklart inte undanhålla någonting men det finns inte så mycket mer att rapportera från händelsen. Jag konstatera att björnen är död och att vi hade ihjäl den under ett försök att märka om den. Vi lämnade den därefter direkt till polisen i Jokkmokk, som vi är skyldiga att göra, och det är upp till dem att hantera den från och med det, vi har alltså ingen möjlighet att rapportera från dess resa till Uppsala. Naturligtvis rapporterar vi så fort vi hör något från obduktionen, men det kan nog ta några veckor innan den genomförs eftersom jag gissar att polisen inte skickar ett djur i taget utan väntar tills de har ett fullt släp med sådant som ska söderut.

  Med vänlig hälsning

  Jens

  SvaraRadera
 5. Det är bara tacka forskningen som lyckades få bort en björn från renskogen !!!! Ni är mycket uppskattade av mig iaf

  SvaraRadera
 6. Öppenheten är betydligt bättre i dag. Visst är den det.
  Förut var ju allt hemligt för alla.
  Men kanske främst ville man inte att renskötarna skulle få veta av rovdjurens positioner. Vilket ju var rent löjeväckande då just renskötarna visste än mer.
  Och hela arrangemanget från Statens sida gjorde att inget förtroende kom till hos varken renskötare eller andra boende i Lappland.
  Man t o m spädde på fördomar och särade oss alla.

  Det som är bra i dag är ju att renskötarna är med i projektet. Och öppenheten.
  Nåja.

  Jo. jag överreagerade nog när jag uppfattade en del gamla ord som dåtidens hemlighetsmakeri.
  Skrev väl förstås lite för fort i en något argsint ton:). Upptäckte det lite sent.
  Ni gör ett väldigt bra jobb!!!!!!!!!!
  Och det vore intressant att få veta resultatet av obduktionen.
  (sa han som sköt Sören)

  SvaraRadera