torsdag 17 maj 2012

Idag har vi gått på kluster efter Natta i Gällivare skogs och hittat 1 dödad vaja och tre dödade kalvar, men även kluster med legor och rivna myrstackar. Vi blev i en kommentar här på bloggen uppmanade att även rapportera misslyckanden. Det ska vi göra. Vi har kanske haft fler problem än rena misslyckanden så här långt. De flesta problemen har rört björnarnas GPS sändare. En del har slutat fungera efter bara någon vecka, vilket resulterar i dryga kostnader för ommärkning och svårigheter med att få sändarna att räcka till när det nu dyker upp björnar lite här och var. Ole-Gunnar har fått lägga mycket energi på att krångla med företaget som gör sändarna och få hit ersättningssändare. Förra veckan satte sig en kille från sändartillverkaren på planet från Berlin och flög till Umeå där Ole-Gunnar mötte upp och hämtade grejorna för vidare nattransport mot Jokkmokk.
  
Ole-Gunnar och Lars-Thomas i högkvarteret ( Nattavaara byastuga) i morse då de tankade in dagens kluster i GPS:en.  Det var uppenbarligen fler än Lars-Thomas väntat sig. 
Vad som återstod av dagens första kalv (efter Natta).

Jens dokumenterar dagens andra kalv efter Natta.

Det är kanske svårt att se på bilden, men här har björnen Natta jagat vaja och kalv. Björnen genade några meter tidigare och har här kommit ikapp. 10 meter längre fram låg resterna efter kalven.
Lars-Thomas vid en vaja som dödats under gårdagskvällen av Natta. Vajan var dräktig, men Natta hade inte ätit upp fostret utan bara ätit av vajans huvud och juver.

Lars-Thomas korsar en bäck norr om Sarvisvaara.

Våren är en spännande tid för alla skoteråkare. Här är en Persson ute på djupt vatten (igen).2 kommentarer:

  1. Oj vilket slitage på fordonen. Ni skulle ha vattenskotrar istället...

    SvaraRadera
  2. Teräng körnings lagen!? Bild bevis?

    SvaraRadera