fredag 4 maj 2012

Rapport från Udtja

Vår utsände i Udtjaskogarna, Rune Stokke, har lämnat följande rapport om läget för björnhonan Tjirsa.

Tjirsas första bad (för i år). Ca 500 meter från vinterstället har hon gått ned i en kallkälla och tagit sig ett uppfriskande bad samtidigt som hon ätit några gröna växter och rötter samt kanske någon groda.
Sedan har hon gått österut och är nu 17 km från renarna.


Tjirsas vinterställe. Detta besöktes i tisdags och visade att i vinter har hon inte legat i ide utan översnöad under en glesskvistad gran. På bilden står en gran till höger och därifrån har hon tagit grankvistar till sin bädd, hon har klättrat och bitit av kvistar upp till 7 meter upp. 

 Tjirsas liggplats. En ordentlig madrass av grankvistar och mossa men man kan ju undra hur gott hon sovit 130 meter från en skoterled.

4 kommentarer:

 1. Suveränt...intressant och fina bilder.
  /

  SvaraRadera
 2. Tjirsas granrisbädd ligger ovanpå snön vad jag kan se på bilden. Det skulle normalt innebära att bädden på bilden inte är ett primär-ide, utan ett sekundärt ide som björnen användt efter att ha flytt sitt egentliga vinter-ide. Hur ligger det egentligen till?

  SvaraRadera
 3. Vad är det du vill ha sagt med det? Att dom jagat iväg björnen ur sitt första ide?

  SvaraRadera
 4. Jag vill inte ha sagt nånting alls. Jag frågar för att det skulle vara intressant att veta exakt hur det ligger till med idet på bilderna; är det ett primär-ide eller ett sekundär-ide?

  SvaraRadera