söndag 22 maj 2011

Idag har 19 kluster besökts i Gällivare skogs, 3 kalvar hittades. I Udtja besöktes 12 kluster, även där hittades 3 kalvar. Dessutom märktes Kanti om och har nu en fungerande sändare. Hon befinner sig ganska långt söderut och lite utanför det egentliga kalvningslandet.

Det har varit ganska körigt ett tag och jag har därför missat att rapportera om Ole-Gunnars datorkrasch. I normala fall hörs en salva norska (och svenska) svordomar per minut, men häromdagen stegrades takten till den grad att kraftuttryck var det enda som hördes överhuvudtaget. Den dator som används för att ta ut kluster och hålla ordning på datat hade kraschat (alla Macägare kan glädjas åt att det var en PC). Turligt nog är vi båda i princip legitimerade datortekniker, vår samlade erfarenhet resulterade i att vi satte dammsugarmunstycket mot fläktuttaget, dammsög ut dammet och slog sedan på datorn. Den FUNGERADE !!, en kort stund sen dog den igen. Vi kapitulerade, ställda inför ett problem som översteg vår kompetens. Klockan fyra morgonen därpå satte sig Ole-Gunnar i bilen och körde till Umeå, fick låna en dator på SLU, installerade alla program och körde sedan tillbaka till Kåbdalis igen. Vi andra gick kluster i blötsnö och regn. Slutet gott, allting gott. Ole-Gunnar kom tillbaka med en fungerande dator, övriga klusterletare i Kåbdalis avslutade dagen med biljard hos Mattias och korvgrillning hos Lasse.

Stig Persson på väg mot ett kluster på en av många myrar i Nattavaaraskogarna.

Rune och Ville (på bilden) besöker en älg som troligen har dödats av Kanti.

Sändarförsedd vaja på ett kluster som besökts av Maisa. Kadavret var dock äldre och det var inte möjligt att avgöra vad/vem som dödat vajan.

Einar vid en myrstack i Udtja. Jämför höjden med de myrstackar som Lars-Thomas har poserat invid. Gällivare skogs har meddelat att de officiellt utmanar Udtja sameby i vem som har den största myrstacken på sina marker. Frågan är om Udtja vågar anta utmaningen. När Lasse skickade den här bilden skyllde han litenheten på att björnen varit där innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar