söndag 15 maj 2011

Många minutspårlöpor och kluster

Det blev en lång dag igår. I Udtja delade i upp oss i tre olika arbetslag och gick på kluster efter tre olika björnar. Vi avverkade totalt 41 kluster och hittade 16 dödade kalvar. Även i Gällivare besöktes kluster, vi återkommer i kväll med en total sammanställning över hur många minutspårlöpor och kalvar de olika björnarna har lämnat efter sig i både Gällivare skogs och Udtja.

Jovva har dödat två kalvar och ätit upp innanmätet innan hon dragit vidare. Rune pejlar Jovva för att se om hon är i närheten eller om vi kan fortsätta och gå på nästa kluster också. För att undvika att påverka björnarnas predationstakt går vi inte in på klustren förrän björnen är minst 1 km bort.

Kalvarna är ofta dödade med bett i huvudet.

Lasse håller en föreläsning om kaffepinnar. Val av träslag, längd, spetsens form och rakhet var några av de ämnen som avhandlades. Här har han stuckit ned två i marken vid eldplatsen för att nästa person som kommer hit ska kunna koka kaffe direkt.

Åke lyssnar intresserat på Lasses föreläsning och visar, inte utan stolthet, upp en välanvänd kaffepinne som han fått av Lasse för ett par år sedan.

Nils-Anders (som försöker kompensera för att han var i Älvsbyn på dejt igår) och Ole-Gunnar (som därför fick gå själv och bära, vilket resulterade i kramp i vaden och en aning stel konversation med Nils-Anders) för in protokollen i datorn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar