söndag 6 juni 2010

Älgkalvsdoublé

Idag har vi följt en minutspårlöpa efter Tjirsa, vi hittade inget kadaver. Någon kilometer längre söderut hade dock bildats ett rejält kluster av halvtimmespositioner eftersom hon varit på en yta motsvarande ca 20m x 20m i mer än ett dygn. När vi besökte platsen hittade vi två älgkalvar som hon dödat och ätit det mesta av, se bilderna nedan.

Totalt Tjirsa: 34 minutspårlöpor, 21 dödade renkalvar, 1 dödad vaja, 2 dödade älgkalvar, 1 äten älgkalv.

Totalt Hålkåk: 4 minutspårlöpor, 5 dödade renkalvar.

Totalt Jouvva: 1 minutspårlöpa.


Den första av de två älgkalvar som vi hittade idag. Spårhunden Tyra nosar intresserat medan Rune samlar in 3 björnspillningar.


Den andra älgkalven låg ca 10m från den första, men var delvis övertäckt av björnen.


Ovan syns bilder på de båda älgkalvarna sedan vi flått delar av skallen. Precis som för de renkalvar (med skallen i behåll) som Tjirsa har dödat tidigare så har hon dödat även älgkalvarna med ett bett i huvudet.


Tyra har spårat duktigt och får leka en stund. Rune får även han en välförtjänt paus och ägnar den åt att närmare granska en ganska lös björnspillning som låg i björnspåret. Spillningen innehöll till största delen fjolårsbär som björnen repat från riset.


När vi skulle ge oss ut i morse såg Rune på kartan att Tjirsa hade passerat vad som såg ut att vara ett lite bredare vatten och att vi kanske borde gå från två olika håll eftersom det inte var badväder (snöblandat regn och några plusgrader). En mycket erfaren man i projektet, vars namn jag självklart aldrig skulle avslöja, men som vi för enkelhetens skull kan kalla "Lasse", talade dock tvärsäkert om att han gått över där och att det inte var mer än en liten bäck. På bilden ovan syns platsen där "bäcken" är som allra smalast och björnen simmat över. Vi konstaterade att guds vägar är outgrundliga, våran lite längre eller våtare än vi hade hoppats, samt att Jesus uppenbarligen bor i Kåbdalis numera.

1 kommentar:

  1. Jag tror att det finns bildbevis på när Jesus försökte gå på vatten i Tackåsen förra året. Det gick inte så bra.

    SvaraRadera