tisdag 8 juni 2010

Ny björnhona märkt

Idag har vi gått tre minutspårlöpor efter Hålkåk och hittat en dödad renkalv. Vi har även besökt 10 kluster (med positioner var 30:e minut) efter Jouvva och hittat två döda älgkalvar som var nästintill helt uppätna. Vi har dessutom besökt ett kluster efter Tjirsa (även det med positioner var 30:e minut), där fanns också en nästan uppäten älgkalv.

Totalt Tjirsa: 34 minutspårlöpor, 21 dödade renkalvar, 1 dödad vaja, 2 dödade älgkalvar, 3 ätna älgkalvar.

Totalt Hålkåk: 7 minutspårlöpor, 6 dödade renkalvar.

Totalt Jouvva: 1 minutspårlöpa, 3 ätna älgkalvar.

När vi tittade på Tjirsas positioner i morse såg de lite annorlunda ut jämfört med tidigare dagar. Vi misstänkte att hon var i sällskap med en hane och bestämde oss för att göra ett försök att hitta och märka den. Det visade sig att Tjirsa hade följe av en annan björn men att också det var en vuxen hona (90 kg). Det ska bli mycket intressant att se vilket område hon rör sig i. Med helikoptern på plats passade vi även på att kontrollera hur många ungar Jouvva har, antalet var 3 stycken. Vi kollade även om den unga hona som vi märkt med VHF sändare eftersom hon var för liten för GPS sändare, hade sällskap men det hade hon inte.

Peter laddar pilar i Kåbdalis. Vi hoppas att Tjirsa har sällskap med en vuxen hane som vi kan märka och som inte vandrar ut från studieområdet...

...men blir glatt överraskade då vi upptäcker att det är en vuxen hona på 90 kg. Den nymärkta honan kallas för "Leipe".

En ny David Attenborough? Ja, kanske. I det här läget tror vi fortfarande att vi fotograferar en lega. Strax efter gräver vi i den upprivna mossan och hittar resterna efter en älgkalv.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar