torsdag 26 maj 2011

Under de två senaste dygnen har björnarna oförtrutet producerat minutkluster i både Udtja och Gällivare skogs. När Stig var på väg till ett kluster såg han två vuxna och omärkta björnar. De befann sig på kalvningslandet och hade varit bra att få märkta. Vi gjorde ett märkningsförsök men på barmarken gick det inte att få kontakt med björnarna igen.

Renkalv som Lismi stannat tre minuter vid. Tillräckligt för att generera ett kluster att besöka. Det är dock tveksamt om det är Lismi som dödat kalven, eftersom såpass mycket av kadavret har ätits upp. Det är för att i största möjliga mån slippa sådana avvägningar som vi arbetar i två samebyar med relativt få andra rovdjur än björnar. Vi försöker också besöka minutklustrena så fort sändarbjörnen befinner sig 1 km bort.

Björndödad sändarvaja. Björnen hade först dödat vajan och sedan tagit ut och ätit upp den ofödda kalven.

Fick en riktig kaffepinne (model 2008) av Lasse häromdagen och kan nu koka kaffe eller steka kött på ett kontrollerat sätt oavsett plats i världen. Notera Lasses initialer och årtal på pinnen.

2 kommentarer:

  1. Hej.

    Ni borde separera listan till vänster i två delar, en för vardera sameby så att man lättare kan se totala antalet kalvar som är rivna i varje by.

    SvaraRadera
  2. Dom 3 första björnarna Haaku,Maisa o Lismi är i Gällivare resten i Udtja.

    SvaraRadera