fredag 11 juni 2010

Sista dagen på den första intensivperioden och en ny hanbjörn märkt

Idag har vi inte haft några minutspårlöpor. Det var egentligen lika bra eftersom vi har haft fullt upp med att knyta ihop säcken efter intensivperioden. Vi har ägnat dagen åt att gå igenom all dokumentation, spårprotokoll, kadaverprotokoll, klusterprotokoll, spillningsprover, kalvrester, fotografier osv.

Nu på kvällen, strax efter klockan 22 har vi märkt en hanbjörn på 202 kg som uppvaktade Leipe. Det innebär att vi just nu har 6 björnar som går med sändare som söker efter vajornas sändare, och en björn på kalvningslandet som bara har VHF sändare (eftersom hon är för liten för att ha en GPS sändare i år). Dessutom har vi märkt en ung hanbjörn som vandrat iväg och senast pejlades åt Kvikkjokk till.

Slutsummeringen efter den här periodens uppföljning blev:

Totalt Tjirsa: 34 minutspårlöpor, 21 dödade renkalvar, 1 dödad vaja, 2 dödade älgkalvar, 3 ätna älgkalvar.

Totalt Hålkåk: 7 minutspårlöpor, 6 dödade renkalvar.

Totalt Jouvva: 1 minutspårlöpa, 3 ätna älgkalvar.

Vi har idag gått igenom de data vi har samlat in under de senaste veckorna. Vi kan konstatera att av de 28 renkalvar som vi har hittat har 25 bedömts som säkert dödade av den sändarförsedda björn som vi har följt, 2 har bedömts som sannolikt dödade av den björn som vi har följt och 1 har bedömts som ej dödad av den björn som vi har följt.

Innan siffrorna ovan blir riktigt intressanta måste vi bland annat korrigera för hur stor del av tiden som björnarna faktiskt har tillbringat i området med kalvande vajor och hur stor del av tiden de har varit utanför. Detta kommer vi inte att kunna redovisa förrän i höst.

Om vi fokuserar på de minutspårlöpor då vi har hittat slagna bytesdjur (ren och älg) kan vi konstatera att mediantiden som björnen tillbringat på klustret var 41 minuter. Som längst var björnen vid kadavret i ett dygn och som kortast i ca 5 minuter. Medianavståndet mellan bytesdjuret och den yttersta punkten i klustret var 32 meter, 7 meter som minst och 97 meter som mest för renkalvar. De första positionerna på varje byte har alla legat mellan 18:00 och 09:00, dagtid har björnarna hittills inte dokumenterats döda några renar.

Från nu och fram till nästa intensivperiod (som börjar 24 juli och pågår ca två veckor framåt) kommer björnarnas sändare att ta positioner enligt samma schema som nu, dvs en position var 30:e minut i grundläget och en position varje minut då de är i närheten av sändarförsedda vajor. Vi drar ned något på tempot i uppföljningen och rapporteringen blir inte lika regelbunden utan mer styrd av om något särskilt händer.

Under nästa intensivperiod kommer vi återigen att rapportera på bloggen varje dag.

Lägger in några bilder som illustrerar olika delar av arbetet under våren.


Först en bild på den just märkta hanbjörnen "Tjärggat". Rune kollar sändarhalsbandet, Peter drar upp en spruta för att reversera sövningen.


När det ska monteras en sändare (4 skruvar) och åtta siffror med en skyddsplastbit över varje siffra på 1 000 halsband så är det måhända en fördel att vara drogad.
Glesbygdsgrafitti. Petter och Martin karvar in klokheter? på reglarna i renhagen.


Ole-Gunnar begrundar kombinationen kontorshänder och renmärkning.


Vi letar björnspår på bristande skare, klockan är strax innan 6 på morgonen. Terrängen i området är som synes relativt flat.


Även om terrängen är flat så blir det en del fastkörningar. Förare okänd.


När mildvädret väl kom i slutet av maj så blev vårfloden kanske inte så långvarig men väl så intensiv.


7 kommentarer:

 1. Nu är jag ganska säker vem den okände skoterföraren är.Namnet börjar på J och slutar på ENS.

  SvaraRadera
 2. Skönt att få det bekräftat!

  SvaraRadera
 3. Petter larsson23 juni 2010 23:06

  Inte är det adam och martin på bilden, martin var rätt men inte adam utan det är jag PETTER! submisson leglocker!

  SvaraRadera
 4. Men, förlåt Petter (och Adam). Har korrigerat misstaget. Som jag minns det så var det väl just leglock som var din specialitet medan Martin gick in mer för total submission.
  För er som eventuellt undrar vad "leglock" och "total submission" är så är det helt enkelt moderna (eller åtminstone Petters) benämning på olika sätt att hålla fast en ren. Hursomhelst funkade de eftersom vi fick sändare på 990 stycken.

  SvaraRadera
 5. Lasse! Vilket lustigt sammanträffande med bokstäverna, de finns ju allihop i mitt namn också. Apropå skoterförare så undrar jag om inte Einar har några bilder på ett myrhål, en skoter (delvis synlig) och en förare med helt andra initialer än mina. Ska kolla om vi kan lägga ut dem....

  SvaraRadera
 6. Har också hört talas om skotern i myrhålet jag gjorde vissa efterforkningar och fick veta att det togs 1 kort men raderades samma dag.SORRY JENS.

  SvaraRadera
 7. Okey förlåt Jens! du har rätt vems specialite som var vems!:) Ja och erkänn att dom var de bästa du sett också?;)
  Vad har du för mail? tänkte byta lite bilder med dig:)

  SvaraRadera