onsdag 23 juni 2010

Tjäktja är död

Efter att Tjäktja (ung hanbjörn som märktes i början av maj och då vägde 52 kg) legat still på samma holme i Piteälven under mer än ett dygn beslöt vi att se efter vad som hänt. Antingen hade han tappat sändare eller så hade han dött. Det visade sig vara det senare. Av allt att döma har han blivit så illa biten av en annan (och sannolikt större) björn att han dog av skadorna. Eftersom björnar är statens vilt begärde polisen att kroppen skulle lämnas till dem. Sannolikt skickas kroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för obduktion. För projektets del spelar Tjäktjas frånfälle ingen större roll eftersom han verkade vara på väg att vandra ut från området där de märkta renarna finns.

Förutom Tjäktja så har även två kluster (halvtimmespositioner) besökts, ett efter Tjirsa och ett efter Leipe. De hade återigen tagit en varsin älgkalv.

Totalt Tjirsa: 35 minutspårlöpor, 21 dödade renkalvar, 1 dödad vaja, 4 dödade älgkalvar, 3 ätna älgkalvar.

Totalt Hålkåk: 7 minutspårlöpor, 6 dödade renkalvar.

Totalt Jouvva: 1 minutspårlöpa, 1 dödad älgkalv, 3 ätna älgkalvar.

Totalt Leipe: 0 minutspårlöpor, 2 dödad älgkalv, 2 ätna älgkalvar.

Totalt Tjärgat: 0 minutspårlöpor, 2 dödade älgkalvar, 1 dödad älgko.

Död Tjäktja.

Tjäktjas rygg med skador.

En av dagens älgkalvar.

Valpen Ville spårar björn som om han aldrig hade gjort annat, efter intensiv träning med klicker och björnhårsfyllda blomkukor i Runes kök. Jag har sett när de tränar och ska ta en bild nästa gång så att ni andra också får se, och lära.

2 kommentarer:

  1. Bra jobbat med valpen Rune! Jag ser fram emot att få se resultatet med egna ögon nångång.

    SvaraRadera
  2. Roligt att läsa med dotras hjälp/kjell

    SvaraRadera